بیماری هیرشپرونگ چیست ؟
Category : خدمات متخصص کودکان اصفهان , یبوست
بیماری هیرشپرونگ
بیماری هیرشپرونگ رودهی بزرگ نوزادان و خردسالان را درگیر میکند. این بیماری موجب جلوگیری از حرکات رودهای میشود و بنابراین مدفوع در روده بزرگ حرکت نمیکند و علت اصلی این امر نبودن برخی شاخههای عصبی در قسمت پایینی روده بزرگ است.
این بیماری یک نقص مادرزادی است. گاهی اوقات مشکل مدفوع کردن از همان بدو تولد آغاز میشود اما در موارد خفیفتر، اولین علائم بیماری ماهها یا حتی سالها بعد از تولد آشکار میشوند. بیماری هیرشپرونگ میتواند موجب یبوست، اسهال، استفراغ و گاهی برخی عوارض جدی برای روده مانند انتروکولیت و مگاکولون سمی شود که این عوارض بسیار جدی و خطرناک است. بنابراین بسیار مهم است که بیماری هیرشپرونگ در اولین فرصت ممکن تشخیص داده شده و درمان شود.
اگر نوزاد شما به ندرت مدفوع میکند، مدفوع او سفت است و شکم او حالتی باد کرده دارد لازم است حتماً به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا کودک شما را معاینه کند و تعیین کند رکتوم (قسمت انتهایی روده بزرگ) خالی است و اینکه مدفوع باقیمانده در روده بزرگ علت تورم شکم است یا خیر. این علائم میتوانند نشاندهنده ابتلا به بیماری هیرشپرونگ باشند، بیماری نادری که موجب میشود کودک برخی از شاخههای عصبی لازم برای داشتن حرکات رودهای را نداشته باشد.
بیماری هیرشپرونگ با جراحی درمان میشود و در صورتی که برای درمان آن اقدام نشود میتواند منجر به عوارض بسیار مرگآور و خطرناکی شود. بنابراین بسیار مهم است که در صورت ابتلای زودهنگام نوزادتان به یبوست (بلافاصله بعد از تولد یا مدت کوتاهی بعد از آن) حتماً این موضوع را به متخصص اطفال اطلاع دهید.
چرا این بیماری رخ می دهد ؟
بین هفتهی ۴ تا ۱۲ بارداری، زمانی که جین در حال شکلگیری و رشد است، سلولهای عصبی دستگاه گوارش شکل میگیرند و این روند از سلولهای عصبی دهان شروع شده و تا تشکیل سلولهای عصبی مقعد ادامه پیدا میکند. به دلایل نامعلومی، ممکن است (قبل از تکمیل شدن این روند) از جایی به بعد سلولهای عصبی رشد نکنند و بنابراین بخشی از دستگاه گوارش فاقد سلولهای عصبی باشد. در این صورت، کودک دچار بیماری هیرشپرونگ میشود.